Настимир Ананиев: Подписи за избори да се събират и по електронен път

 


Събиране на подписи по електронен път за регистриране на избори - това предлага Европейска партия Волт, която вече официално внесе документите си в ЦИК за предстоящия евровот през май.

„Това би улеснило значително процеса на регистрация. Освен това ще даде възможност на повече граждани да се включат активно в кампанията. Чрез физическото събиране на подписи просто се губи време, което може да се използва за дискутиране на политики и визии за развитие на държавата и ЕС“, посочи водачът на евролистата на Волт България – Настимир Ананиев.

„През сайта на ЦИК може да се направи платформа, в която хората да избират коя партия да подкрепят и при въвеждането на данните си с електронен подпис да има криптиране и само упълномощени лица от институцията да имат достъп за проверка“, разясни предложението Ананиев. 

Той добави, че електронното събиране на подписи би улеснило значително работата на ЦИК и ще повиши доверието на гражданите относно прозрачността при регистрация. Естествено, за подобен вид електронна услуга трябва да се гарантира абсолютната неприкосновеност на личните данни, какъвто модел успешно се прилага в Естония. В прибалтийската държава електронното управление е толкова добре развито, че за 5 минути човек може да си плати сметките, данъците, да си отвори фирма и да гласува на избори.

За съжаление, у нас управляващите категорично възпрепятстват въвеждането на подобен подход с оправданието, че системата е податлива на хакерски атаки и това застрашава националната сигурност. Естония обаче доказва, че електронното правителство не само е възможно, а е и необходимо. По този начин се съкращават изключително много време и средства, намалява се административната тежест, стимулира се развитието на бизнеса, улесняват се процесите в държавата и гражданите са стимулирани да участват по-активно при вземане на важни решения за държавата.

Европейска партия Волт настоява правителството да вземе решителни мерки за въвеждане на електронното управление. Смятаме, че е изключително притеснително държавата да продължава да дава милиарди левове за подобна реформа фантом.

Вчера партия Волт България внесе почти 4 000 подписа за регистрацията си за евровота. Водач на листата е Настимир Ананиев. За първи път в България от началото до края на листа се редуват мъж, жена, мъж, жена и т.н., а историческото за страната е, че чужденец попада сред кандидатите за Европейския парламент. Това е холандецът Дани Ван Сантен, който от 3 години работи и живее в София. Сред останалите предложения на Волт България са утвърдени адвокати по европейско правосъдие като Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев. В листата има също така предприемачи, експерт в Европейския парламент като Златимира Цолова, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер. 

Основните приоритети на Волт са развитието на микро и семейния бизнес, който да се превърне в гръбнак на икономиката, електронно управление, достоен живот чрез европейски доходи, европейско здравеопазване, което стига до пациентите, както и реформи в самия Европейски съюз.