Волт: ГЕРБ, ДСБ, ДБГ и СДС да напуснат ЕНПЕвропейска партия Волт призовава ГЕРБ, Демократи за силна България (ДСБ), Съюз на демократичните сили (СДС) и Движение „България на гражданите“ (ДБГ) веднага да напуснат Европейската народна партия (ЕНП), ако планът „Мобилност“ бъде приет.

Причината е повече от очевидна – промените, предложени от френския президент Еманюел Макрон, ще нанесат стотици милиони загуби на транспортния ни сектор.

ЕНП имат мнозинство в Европейския парламент и ако ГЕРБ, ДСБ, ДБГ и СДС не могат да защитят националния интерес и да убедят своите колеги да изтеглят спорния план, те трябва да напуснат ЕНП като цяло. В противен случай ще позволят промените да навредят сериозно на транспортния сектор, който формира 17% от БВП на страната ни.

„Планът „Макрон“ беше изпуснат още от представителя на България в Европейската комисия, а след това беше пренебрегнат и по време на нашето европредседателство. Странно е, че ЕНП продължава да го подкрепя, след като самият Макрон най-вероятно ще се влее в друго европейско семейство“, коментира водачът на евролистата на Волт – Настмир Ананиев.

Съвсем наскоро председателят на Европейската народна партия - Жозеф Дол, призова формациите в България да се обединят, за да постигнат по-добър резултат, което ще гарантира мандат на Манфред Вебер като председател на Европейската комисия. В същото време обаче ЕНП явно отказва да чуе за проблемите и сътресенията, които панът „Мобилност“ ще предизвика в България.

Пътят към обединена Европа трябва да бъде на една скорост, отворена за вътрешна конкуренция, която не застрашава четирите свободи на Европейския съюз – свободно движение на хора, услуги, стоки и капитали.

Европейска партия Волт категорично се противопоставя на подобни меко казано спорни и лобистки предложения и настоява правителството и всички партии от ЕНП да защитят интереса на транспортния сектор и на страната.