ВОЛТ: Кога ще има публичен регистър с гласуването на общинските съветници и публични регистри на актовете, които столичния Инспекторат издава?

Опитите на кмета на София Йорданка Фандъкова да потули скандалите около ремонтите в центъра на града граничат с цинизъм и липсата на реална представа за мащабите на проблема и неговия отзвук сред столичани. В момента тече кампания, която цели да измести фокуса като на преден план излиза естетиката и архитектурните решения вместо контрола на ниво Столичен общински съвет и местната изпълнителната власт.

За съжаление в този капан на говорене се прилагаха мнозина. Ние от Европейската партия Волт смятаме, че има два много по-съществени аспекта на този скандал. Санкционирането на строителния надзор едва след като качеството на ремонта стана публично достояние е показателен затова, че не става въпрос за нехайство, а по-скоро за съзнателно неупражняване на постоянен контрол. Общинският инспекторат е под прякото подчинение на кмета, а въпросът, на който г-жа Фандъкова трябва да отговори е какви са били до сега действията на този орган? Некачественото функциониране именно на Инспектората е основен инструмент за легитимирането на политиката „ремонт на ремонта“, а както чухме през последната седмица лично от Фандъкова – и „контрол на контрола“. Европейска партия Волт ще отправи официално искане, с което ще настоява да станат публично известни действията на Инспектората от началото на годината до сега. Кой и колко пъти е бил санкциониран. Фирмата изпълнител на ремонта по ул. Граф Игнатиев изпълнявала ли е други проекти на общината и какви са били оценките за резултатите от нея.

И до края на мандата си ще направи ли г-жа Фандйкова публични регистри на актовете, които Инспекторатът издава, но и тези, които отменя?

Другият ключов аспект на днешната действителност е Столичният общински съвет (СОС), органът който би следвало да контролира кмета. Крещящата липса на прозрачност в тази институция, чиито членове се избират пряко от гражданите, е доказателство за това, че се е превърнала във функция на управлението на Фандъкова. Знае ли широката общественост, че СОС няма публичен регистър с гласуването на общинските съветници? Днес всеки гражданин с няколко кликвания може да провери кой как е гласувал в Народното събрание или пък в Европейския парламент, но тази мисия е невъзможна когато става въпрос за това кой как е гласувал в СОС. Наша проверка потвърди, че това е масова практика в цяла България. Невъзможността да се получи разбивка по гласуванията на всеки един съветник, по всяка една точка от дневния ред, явно е нещото, за което има консенсус сред всички в общинския съвет, независимо в коя политическа група са. „Може и да е добре да си анонимен, но не и когато си избран на публична длъжност, харчиш публични средства и всичките ти действия трябва да са публични. Членовете на СОС и Фандъкова носят солидарна отговорност за това, което се случва в момента в София." заяви Настимир Ананиев, лидер на Европейска партия Волт по време на заседание на политическия съвет. Ще бъде отправено официално запитване към г-н Елен Герджиков, председател на СОС, дали до края на този мандат регистърът ще стане факт? Също така ще бъде поискана и официална справка, която да покаже кой как е гласувал при вземането на всички решения свързани с ремонтите в центъра на столицата.

Столична община се явява институцията с най-голям бюджет в България - над 1,3 милиарда лева на година. Огромна част от тези средства са за капиталови разходи, а резултатите са видими за всички...