Волт: Прокуратурата да се самосезира за безразборното застрояване на Черноморието

Прокуратурата да се самосезира веднага за безразборното строителство по родното Черноморие! За това призовава Европейска партия Волт. 

Смятаме, че намесата на главния прокурор Сотир Цацаров е абсолютно наложителна, след като преди около седмица бяха разорани дюните на къмпинг "Смокиня", а вече виждаме багери и бетоновози в защитената местност "Алепу" и къмпинг "Градина", които попадат в зона на НАТУРА 2000. 

Фрапиращото в случая е, че според Регионалния инспекторат по околна среда и водите (РИОСВ) в последните два случая няма нищо обезпокоително, тъй като ведомството официално е издало разрешения за строеж. 

Политическият съвет на Волт пита управляващите как е възможно да се позволява изграждането на масивни бетонни постройки в зони, които попадат под специална защита? Настояваме да обяснят на обществото и по каква методология експертите от РИОСВ са преценили, че строежите, които са на метри от брега, няма да застрашат екологичната система на последните девствени плажове по Черноморието? 

Сградите, които ще се превърнат в бъдещи хотели и ресторанти, пораждат въпроса дали управляващите от ГЕРБ не злоупотребяват, опитвайки се да осребрят властта като за последно? Именно заради това се надяваме главният прокурор веднага да разпореди проверка и да защити обществения интерес! 

Съвсем наскоро министърът на туризма - Николина Ангелкова, коментира, че за разрушаване на дюни са предвидени до 3 години затвор. Освен това се предвиждат промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, чрез които санкциите за подобно деяние да достигат до 50 000 лв. 

Питаме министър Ангелкова защо чак сега вземат подобни мерки и кога най-накрая ще бъде спряно безразборното застрояване по малкото останали девствени плажове у нас, въпреки че хиляди апартаменти стоят празни дори в летните месеци? 

Политическият съвет на Европейска партия Волт настоява управляващите да дадат ясни гаранции, че крайбрежната ни ивица няма да се превърне в "бетонна джунгла", което вече отблъсква достатъчно голям брой чужденци. 

Припомняме на Министерството на туризма, че могат да вземат добър пример от Гърция, където годишно посрещат над 30 млн. туристи и от които печелят над 15 млрд. евро. Въпреки огромния поток южните ни съседи обаче изпълняват прецизно стратегията си за опазване на дивите плажове и подобно безобразно застрояване е абсолютно невъзможно.